Óvjuk környezetünket, vásároljunk okosan!
CsillagVár - Óvjuk környezetünket, vásároljunk okosan!

Június 5. akörnyezetvédelem világnapja, ennek apropóján összegyűjtöttünk 10 hasznos tanácsot arról, miként lehetünk környezettudatosak a napi vásárlás közben is.

1972. június 5. óta minden évben, június 5-én eljön az ideje, hogy együtt gondolkodjunk arról, mit tehetünk egyenként és közösen a környezet védelme érdekében.  Ekkor jelölte ki ugyanis az ENSZ „Ember és bioszféra” című világkonferenciája ezt a napot a környezetvédelem világnapjául. A világnapot minden évben más országban és témában rendezik meg, célja pedig az, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire és a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztésére.

De hogyan tehetünk környezetünk védelméért, ha a napi vásárlásról van szó?  Íme 10 hasznos tanács:

  1. Vásároljunk tudatosan, csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van!
  2. Igyekezzünk olyan terméket vásárolni, ami újrahasznosítható csomagolásban van, ilyen például a visszaváltható PET-palack vagy a betétdíjas göngyöleg.
  3. Használjuk a szelektív hulladékgyűjtőket! A vissza nem váltható ásványvizes, üdítős PET-palackokat gyűjtsük össze, gyűrjük vagy hajtogassuk laposra, így egyszerre többet vihetünk el és dobhatunk be a szelektív gyűjtőhely „műanyag” feliratú tartályaiba! A fém italos dobozokat összegyűrve a „fém”, az üresTETRA PAK üdítős vagy tejes dobozokat pedig a „papír” feliratú tartályokba dobjuk!
  4. Ne vásároljunk túlcsomagolt terméket, mindig mérlegeljük a termék és a csomagolóanyag arányát (példáula dobozos bonbon helyett vegyünk inkább táblás csokoládét). Ez a környezet óvása mellett gazdaságos is, hiszen a csomagolóanyagot is meg kell fizetni, amit a kibontás után viszont eldobunk.
  5. Vásároljunk nagyobb egységcsomagokat (például nagyobb kiszerelésű tejfölt). A tejfölös, joghurtos, margarinos poharak kiválóan alkalmasak palántázásra, de az összegyűjtött poharakat átadhatjuk kertészeknek is, akik szívesen fogadják.
  6. Vásárláskor csak annyi műanyag szatyrot kérjünk, amennyi valóban szükséges! Legjobb, ha viszünk magunkkal otthonról szatyrot, kosarat vagy vászontáskát.
  7. Keressük a természetes alapanyagú vagy könnyen újrahasznosítható termékeket, csomagolásokat!
  8. Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező elektronikai hulladékot, számítógép-alkatrészt, elhasznált szárazelemet gyűjtsük össze otthon külön zacskóban, és vigyük el a Hulladékgyűjtő Udvarok egyikébe, ahol díjmentesen leadhatjuk!
  9. A vásárláskor kapott nejlonszatyrokat, mosóporos, kutyaeledeles műanyag zsákokat használjuk el szemeteszsáknak!
  10. Minimalizáljuk a mosó-, tisztító- és vegyszerfelhasználást! A háztartásokban általában sokkal több és erősebb vegyszert használunk, mint amennyi a tisztaság és a higiénia fenntartásához szükséges. Így a csomagolóanyagokból keletkező szemét is kevesebb, és környezetünket is védjük.


(forrás: hhgkff.hu)


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
envelop
Ha szeretne első kézből értesülni a Csillagvár Bevásárlóközpont aktuális programjairól és üzleteink legfrissebb ajánlatairól, az alábbi adatlap kitöltésével iratkozzon fel hírlevelünkre.
Az adatkezelési tájékoztatót
elolvastam és elfogadom.
shadow
parking
wifi
shadow
castle
Az üzletház nyitvatartása
Hétfő - Péntek:
10.00 - 20.00
Szombat:
10.00 - 18.00
Vasárnap:
10.00 - 16.00
Az egyes üzletek nyitvatartása az üzletházétól eltérhet, kérjük ellenőrizze az üzletek nyitvatartását azok adatlapján.
shadow