Hogyan töltsük a pünkösdi hosszú hétvégét?
CsillagVár - Hogyan töltsük a pünkösdi hosszú hétvégét?

Közeleg a húsvét utáni 7. vasárnap és hétfő, ami nem más, mint pünkösd ünnepe.Csokorba szedtük a két jeles naphoz kötődő népszokásokat és hagyományokat, amiket akár mi is feleleveníthetünk, ha kicsit rendhagyó módon szeretnénk tölteni az idei ünnepet.

Pünkösdhöz  kapcsolódóan számos néphit és ünnepi hagyomány alakult ki hazánkban, lássuk, melyek ezek.

 

Májusfa

A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát. Másik jeles alkalma pünkösd volt. A május elsején állított fákat sokfelé pünkösdkor bontották le.

A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának a szimbóluma, és a legtöbb esetben az udvarlás eszköze, egyben szerelmi ajándék is. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akik ezt igazi megtiszteltetésként fogadták. Magas fák voltak erre igazán alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Az udvarló legény vezetésével állították fel a fát, és egyes területeken a rokon lányoknak is jutott egy-egy májusfa. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. Élje át ezt a népszokást Szennában!

Forrás

 

Pünkösdi király

középkor óta ismert szokás szerint a falvakban pünkösd idején ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) választották ki a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette. Az így felkent pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra és ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban pedig ingyen ihatott, ugyanis a fogyasztását a közösség fizette. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tarthatott. Gyakran ilyen alkalmakkor avatták az ifjakat legénnyé, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.Vegyen részt a következő pünkösdi király megválasztásán a budapesti Bálnában!

 

Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg négy nagyobb lány – majd később több – körbevitt a faluban egy ötödiket, aki a legkisebb és a legszebb volt közülük. Énekeltek és jókívánságokat ismételgettek, megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal, és a királynét felemelve termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén a lányok ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

Legyen részese ennek a szép hagyománynak a Sóstói Múzeumfaluban!


Pünkösdölés

Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, és adományt gyűjtött. A Szekszárdi Pünkösdölés alkalmával élő koncerteken is mulathat. Ne hagyja ki!


Tavaszköszöntés

A falvak lakói a régi szokás szerint pünkösd napján már kora hajnalban zöld ágakat és virágokat (bodzátpünkösdirózsátjázmint) tűztek az ablakokba vagy a ház kerítésének lécei közé azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Zalaegerszegen a gyerekeket bábszínház, lópatkolás, szekerezés és póni lovagolás várja ezen az ünnepen!

 

Csíksomlyói búcsú

A magyar katolikus hívők közül több százezren ünneplik szentmisével és zarándoklattal a pünkösdöt az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben. Pünkösd szombatján nyírfaágakkal ékesített zászlókkal tartanak körmenetet, melynek legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán található labarum, a győzelem ókori jelképe volt. A jelképet a szokás szerint a katolikus gimnázium legjobb végzős diákja viszi, a menetet pedig csángók zárják.

A zarándoklat liturgikus programjajúnius 6-án, pénteken 19 órakor szentmisével kezdődik. 

 

(Forrás: wikipedia.hu és programturizmus.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
envelop
Ha szeretne első kézből értesülni a Csillagvár Bevásárlóközpont aktuális programjairól és üzleteink legfrissebb ajánlatairól, az alábbi adatlap kitöltésével iratkozzon fel hírlevelünkre.
Az adatkezelési tájékoztatót
elolvastam és elfogadom.
shadow
parking
wifi
shadow
castle
Az üzletház nyitvatartása
Hétfő - Péntek:
10.00 - 20.00
Szombat:
10.00 - 18.00
Vasárnap:
10.00 - 16.00
Az egyes üzletek nyitvatartása az üzletházétól eltérhet, kérjük ellenőrizze az üzletek nyitvatartását azok adatlapján.
shadow